Analoge fotografie

Foto’s analoog

Digitaal fotograferen is erg leuk. Geeft veel flexibiliteit daarnaast het gemak van direct op het scherm kunnen spieken wat het resultaat is. Analoog fotograferen is hetgeen waar ik mee ben begonnen en altijd wel, in mindere mate, ben blijven doen. Het grote verschil tussen digitaal en analoog vind ik, dat als je analoog fotografeert je de rust neemt, het licht gaat “lezen” zodat je de compositie gaat zien. Zodra je op het ontspanknopje drukt, is dat het beeld wat wordt vastgelegd. Terwijl digitale fotografie je de compositie maakt, het licht ook belangrijk is, maar wat je in de nabewerking nog helemaal naar smaak kunt bijwerken.  

Een tijdje geleden kwam ik iets moois tegen, een Hasselblad CM501 middenformaat. Waarschijnlijk zeg dat weinigen iets, maar deze analoog camera werkt volgens de basis principes van de fotografie. De camera an sich is niks anders dan een vierkant doosje met 3 openingen, niks electronisch en geen batterijen 🙂 . De voorkant, daar schroef je de lens op, de achterkant, daar klik je de filmcassette aan en de bovenkant waar je de zoeker op schuift. In de filmcassette gaat overigens geen gewoon / “standaard” 35mm rolletje, die jullie misschien van vroeger nog kenden, hier gaat een iets groter “120 formaat” filmrolletje in. Het beeld van de foto’s op het negatief hebben een grootte van ongeveer 6x6cm. Ter vergelijk, het bekende 35mm rolletje heeft een beeldformaat van 24x36mm. Dit betekent dus een groter beeld oppervlak voor meer detail, knalscherp wat scherp moet zijn en dromerige diepte onscherpte, dus ideaal voor mooie portretten of bruidsreportages. Enig nadeeltje, ik kan maximaal 10 plaatjes schieten per rolletje. Maar hiervan zeg ik, “kwaliteit boven kwantiteit” 😉 .

“Maar wat voor filmrolletjes schiet je dan zoal vol Faizel?”
Natuurlijk zwart/wit, daar heb ik de keuze uit Kodak Tri-X 400 en Ilford HP5+ voor reportages en Ilford Delta 100 voor portretten.
Voor kleurenfoto’s kan ik kiezen uit onder andere voor reportages Lomography 100 (volgens de fabrikant vergelijkbaar met Kodak Gold) en voor portretten Kodak Portra 400.

Dus naast mijn digitale krachtpatser heb ik dus nu ook een analoge krachtpatser om mooie plaatjes mee te maken.

Vind je het leuk om een fotosessie te doen op de “ouderwetse” maar o zo relaxte analoge manier, laat het mij dan weten. Dat kan via de e-mail op info@difaphotography.com of een belletje naar 06-26704452.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *