Fujifilm X-T20 mee naar een concert

3 maart 2024

Kan je met een cropsensor camera (uit 2017) goeie concertfoto’s maken.

Gespreksonderwerp bij elk verjaardagsfeestje als je vertelt dat je concerten en bruiloften fotografeert, het merk en type van je camera. Als je dan zegt dat ik al ruim 9 jaar  met dezelfde camera’s werk, kijken ze je verschrikt aan. Een spreekwoord van de Indianen is ook, “het is niet de kwaliteit van de pijl en boog, maar de kwaliteit van de jager die het een goede jager maakt”. Zo werkt het ook ongeveer een beetje met fotograferen en fotografen. De nieuwste high-end camera, wil niet per definitie zeggen dat je ook de kwaliteit van je foto’s ook meteen goed is. Hangt van veel meer factoren af, bijvoorbeeld, kennis en kunde van de fotograaf en kwaliteit van de lens (onderschat door velen, maar voor mij het belangrijkste onderdeel van de camera).

Daarom als test heb ik naast mijn Nikon D750 (bouwjaar 2015) met Nikon zoomlens 24-70 f/2.8, ook mijn kleine Fujifilm X-T20 met 56 f/1.2 prime lens.
Verschil in gewicht;
Nikon: blok beton (body+lens+batterypack = kleine 3 kilo) vs. Fuji: vederlichtgewicht (nog geen 500 gram).
Instelling voor beeldopname: beide in RAW formaat, dat is NEF bij Nikon, RAF bij Fuji
ISO instelling: Nikon op 6400 en Fuji op 3200 (reden om Fuji 1 stop sneller te zetten is dat ik een lichtsterkere lens gebruik)

Hierbij een paar foto’s genomen met de Fuji (klein beetje nabewerkt in Capture One Pro 20: hooglichten, schaduw, contrast)

Zwart-wit als basis: Acros +groen filter
Kleur als basis: Classic Chrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *